Gradini cu flori

Florile sunt foarte importante in gradinile noastre , servesc pentru a da culoare , pentru a complecta si a alterna verdele , cu tonalitatile sale , oferit de catre gazon . Florile pentru gradini se impart in doua tipuri majore : flori rezistente si flori de sezon ; din interiorul acestor categori se pot alege diverse soiuri ce dau posibilitatea de a avea o gama ampla de culori si perioade de inflorire diferite . Ca exemplu aducem esantioane din aceste minunate flori pentru gradina .

 

Azalea

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura Angiosperms
Clasa  Eudicots
Subclasa  Asterids
Ordin  Ericales
Familie  Ericaceae
Gen  Rhododendron

Azalea este o planta originala din Asia orientala , se gaseste in Japonia , Nepal , China , Vietnam si America de Nord . Azalea are fruze mici de culoare verde inchis parosae si ovale , pot fi mereu verzi sau pot cade . Florile sunt simple in culori ce variaza de la alb la rosu si de la rosu la violet . Azalea iubeste penumbra , are nevoie de terenuri moi si bine arate dar mai ales fara calcar . Are nevoie de udare frecventa pentru a mentine permanent terenul umed . E potrivita pentru cultivarea ei in terase si in gradini . Azalea este purificatoare de aer ea inlaturand amoniacul din spatiile inchise .

 

 

Camelia

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura Magnoliophyta
Clasa Magnoliopsida
Subclasa
Ordin Theales
Familie Theaceae
Gen Camellia

 

Cuprinde  aproximativ 70 de specii , cu frunze persistente si lucioase si flori ce variaza de la alb la rosu traversand toate tonalitatile de roz . Soiurile de Camelii cele mai cautate sunt Camelia japoneza si Camelia sasanqua . Camelia japoneza este originala din China si din Japonia , ea putant ajunge la o inaltime de 2-6 metri. Frunzele sunt ovale , lucioase si de culoare verde inchis . Florile pot avea culori de variaza de la alb la rosu . Camelia sasanqua de origine din China si Japonia are frunzele mici de culoare verde deschis . Infloreste mai devreme decat Camelia japoneza , culorile florilor variaza de la alb la roz . Camelia este o planta ce iubeste penumbra , trebuie evitata expunera sa directa la soare , terenul trebuie sa fie de tip calcaros si pastrat mereu umed . 

Cyclamen

 

 

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura Magnoliophyta
Clasa Magnoliopsida
Subclasa Dilleniidae
Ordin Primulales
Familie Primulaceae
Gen Cyclamen

Cyclamen sunt de origine de la Marea Mediteraneana si sunt ideale pentru peluzele umbrite . Frunzele sunt rotunjite , carnoase , de cele mai multe ori de culoare verde inchis cu o zona evidenta de culoare verde – argintiu. Cyclamen are flori cu tonalitati de culori ce variaza de la rosu la alb , existand de asemenea o singura floare cu doua culori . Au nevoie de un teren de cultivare bine drenat .

 

 

Dimorphotheca

 

Clasificare Stiintifica

 Regn  Plantae
 Increngatura  
 Clasa  
 Subclasa  
 Ordin  
 Familie  
 Gen  

 

 Dimorpfotheca este originala din Africa de Sud , prezinta grupuri dense de frunze ceroase din care ies mai multe tulpini din care infloresc flori asemanatoare margaretelor de culoare roz , alb , galben sau violet . Floarea dureaza toata perioada primavara – vara pana la inceputul frigului . Dimorpfotheca iubeste soarele , terenul bine drenat si umezirea frecventa vara , evitand totusi apa stagnanta.

 

Gerbera

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura Magnoliophyta
Clasa Magnoliopsida
Subclasa
Ordin Asterales
Familie Asteraceae
Gen Gerbera

 

Gerbera cuprinde circa 70 de specii  cu origini in Africa si Asia . Frunzle sunt ascutite si sunt dispuse ca niste mici trandafiri . Florile pot fi colorate diferit si se pot vedea vara , fiind foarte durabile . Gerbera iubeste terenurile bine drenate si umezite frecvent vara .

 

Fuchsia

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura
Clasa
Subclasa
Ordin
Familie
Gen  

Fuchsia este raspandita in America Centrala si de Sud si in Noua Zeelanda , cuprinde 100 de specii  , se gaseste in pozitie verticala sau  cresc in jos formand o cascada   , cu frunze opuse de culoarea verde stralucitor . Tonalitatile culorilor acestor flori sunt foare variate : alb , galben , violet ,  verde , rosu .Fuchsia iubeste penumbra vara , udarea trebuie sa fie frecventa in perioada calda , terenul de cultivare trebuie sa fie moale si bine drenat .

 

Hibiscus

 

Clasificare Stiintifica

 

Regn Plantae
Increngatura Magnoliophyta
Clasa Magnoliopsida
Subclasa
Ordin Malvales
Familie Malvaceae
Gen Hibiscus

Hibiscus este o planta raspandita in Statele Unite din America de Sud , Africa , Asia .
Hibiscus cuprinde 300 de grupuri de variaza intre ele dupa dimensiune si forma , astfel le putem distinge intre frunzele mereu verzi si  frunze care cad . Florile sunt intens colorate si acaparante, au forma caracteristica de palnie .
In general se poate imparti in doua grupe principale: Hibiscus tropicali ( specie sinensis ) si Hibiscus rustici ( specie syriacus  ) . Sinensis este original din China , are frunze lucioase de culoare verde inchis , florile sunt in forma de palnie si au culorile : alb , roz , galben , portocaliu si rosu . Syriacus provine din Siria are frunze care cad , ovale de culoare verde inchis , flori , de obicei in doua culori in diverse combinatii , de la violet , la albastru  , la alb ;acestea sunt cele mai rezistente iarna .
Hibiscus tolereaza chiar si expunerea la lumina solara . Umezirea terenului trebuie sa fie frecventa vara ,  terenul trebuie sa fie moale si drenat .

 

Hydrangea

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura Magnoliophyta
Clasa Magnoliopsida
Subclasa
Ordin Rosales
Familie Hydrangeaceae
Gen Hydrangea

 

 Hidrangea este o planta ce provine din America si Asia Orientala , cuprinde circa 80 de specii , ce prezinta marimi variabile de la 1 la 4 metri inaltime . Frunzele sunt medii , florile sunt reunite in grupuri , sunt in forma de stelute  de dimensiuni mici , culorile lor variand de la alb la roz , de la lila la albastru . Hidrangea iubeste lumina dar nu trebuie expusa direct la razele soarelui . Udarea solului vara trebuie sa fie frecventa si abundenta . Solul pentru cultivare  trebuie sa fie foarte moale .

 

 

Muscata

 

Clasificare Stiintifica

 

Regn Plantae
Increngatura Magnoliophyta
Clasa Magnoliopsida
Subclasa  
Ordin Geraniales
Familie Geraniaceae
Gen Pelargonium

 

 

 

Muscata este orinala din Africa de Sud , fiind regina balcoanelor si teraselor pentru usurinta cultivarii si marea cantitate de flori produsa pe an . Muscata se imparte in trei soiuri principale  : Muscata zonala , Iedera si Imperiala .
Muscata zonala este caracterizata prin cresterea verticala , frunzele mari si rotunjite ce au in interiorul lor o zona mai inchisa .
Iedera are o crestere remarcabila , deoarece ele cresc in jos ; in comparatie cu muscatele zonale frunzele sunt mici si rotunde , sunt foarte utilizate pentru ca se adapteaza conditiilor nefavorabile ( pamant putin , expunere la soare , apa putina ) .
Culorile cele mai populare sunt : rosu , roz si liliac .
Muscata imperiala are o crestere verticala , face multe frunze si o floare abundenta . Florile sunt foarte mari iar culoare lor variaza de la alb la violet.

 


Rododendro

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura Magnoliophyta
Clasa Magnoliopsida
Subclasa
Ordin Ericales
Familie Ericaceae
Gen Rhododendron

 

 

Rododentro are o creste foarte variata, nuele specii fiind pitice , alte specii putand ajunge chiar si la 20 de metri inaltime . Rododentro are frunze persistente ce se formeaza de la varful mugurilor . Rododentro au flori ce tin de la sfarsitul primaverii pana vara  .Florile pot inboboci    separat sau reunite in grupuri . Plantele sunt utilizate pentru a infrumuseta gradinile dar pot fi cultivate si in ghivece ajustate .

 

Surfinia

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura
Clasa
Subclasa
Ordin
Familie
Gen  

 

Surfinia este o plante de origine Japoneza , este o planta rezistenta si este foarte   frumoasa .            
Surfinia se adapteaza bine cultivarii in ghiveci sau platatarii normale , are o crestere si o inflorire vertiginoasa , putant crea o cascada de trei metri , florile fiind foarte abundente .
Surfinia se imparte in mai multe soiuri , ce se schimba in functie de culoarea florilor , de la alb la rosu , de la fucsia  la albastru .
Surfinia necesita udare regulata deoarece are o crestere foarte rapida , mare atentie insa  la stagnarea apei . Frunzele sunt de culoare verde inchis acoperite cu un puf subtire.

 

Trandafir

 

Clasificare Stiintifica

Regn Plantae
Increngatura Magnoliophyta
Clasa Magnoliopsida
Subclasa Rosidae
Ordin Rosales
Familie Rosaceae
Gen Rosa

 

Trandafirul este o planta ce cuprinde circa 150 de specii , de origine din Asia si din Europa . Inaltimea maxima de crestere este in frunctie de specie , poate varia de la 25 de cm pana la cativa metri , ca marime poate fi stufos  , se pot catara  sau intinde pe pamant formand un covor.      
Trandafirul se adapteaza la diverse tipuri de teren dar trebuie sa gaseasca o adancime de lucru profunda si o buna baza de materie organica  . Variate sunt culorile ce florile le pot avea : alb , roz , rosu , galben , albastru , negru ;cu taote nuantele intermediare dar se pot gasi specii ce prezinta o floare cu mai multe culori ( ex : galben-portocaliu , alb-rosu , rosu-galben  etc) .Udarea trebuie sa fie frecventa si abundeta in perioada verii.