Aranjamente Gradini

In plus fata de aranjamentele clasice ce se fac in gradinile traditionale ( ex:spatii deschise) exista si aranjamente carora nu le sunt necesare spatii mari , acestea sunt ideale pentru decorarea caselor monstre , exemplu principal il gasim in arta Ikebana.
Arta Ikebana isi propune sa creeze armonie intre compozitia liniara , ritm si culoare.
In timp ce gusturile occidentale tind sa dea importanta calitatii , culorilor florale , focalizand atentia asupra frumusetii lor , japonezii prefera aspectele liniare ale compozitiei si au ajuns la un grad ridicat de perfectiune in aceasta arta unde ghiveciul , tulpinile , ramurile si frunzele formeaza o valoare complementara florilor.
Originiile arte Ikebana relanseaza secolul al -VI –lea . In aceste compozitii primitive ramurile si florile erau orientate spre soare ca semn de credinta . In secolul XV a fost creat rikka ( flori in pozitie verticala ) un stil care este mult mai sofisticat. Acest stil urmareste maratia naturii , stabileste ca florile trebuie sa fie compuse in asa fel incat sa reprezinte muntele Sumeru ( munte mitic a cosmologiei budiste si simbolul universului ) .
Este , deci , un stil legat de simbolism . Exemplu :ramurile de pin reprezinta rocile si pietrele , iar crizantemele albe raul si fluxul.